събота, 12 юни 2010 г.

МЕСТА И СУБЕКТИ / Пърформанс арт уикенд от 18-20 юни 2010 г.


Сдружение „Изкуство днес”
Център за съвременно изкуство – Пловдив, баня Старинна
МЕСТА И СУБЕКТИ
Пърформанс арт уикенд от 18-20 юни 2010 г.
Елизабет Пенкер (A), Сузане Рогенхофер (A), Марина Фауст (FR/A), Емерик Ено (FR), Алберт Майър (A), ДаДа Да Академия (INT), Формация ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР (D), Forever and a day BÜRO (D).

Програмата

Петък, 18 юни 2010 г. от 19:00 ч. – Център за съвременно изкуство, Баня Старинна пърформанс с
Елизабет Пенкер (A), Сузане Рьогенхофер (A), Марина Фауст (A/FR), Емерик Ено (FR), Алберт Майър (A)
и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Събота, 19 юни 2010г. от 19:00 ч. – Галерия Коридор, ул. Константин Стоилов 36, Ст. град в Пловдив
откриване “ДаДа Да Академия архив / ПОКАЗАН” с творби от Ирис Брош, Селма Доборач, Марина Фауст, Лазар Лютаков, Алберт Майър, Александър Пеев, Елизабет Пенкер, Панос Пападопулос, Максимилиян Праматаров, Сузане Рогенхофер Тамуна Ширбиладзе, Аксел Щокбургер, Дорота Валентинович.
пърформанс с Йово Панчев от студио даухаус София.

Автър парти в artnewscafé от 21:00 ч., ул. Отец Паисий 38, Пловдив
DUB Club Виена представя DJ Суиит Зузи и джонихаваи.

Неделя, 20 юни 2010г. от 19:00 ч. – Център за съвременно изкуство, Баня Старинна
формация ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР (Берлин): “33 скици ”.
Forever and a Day Büro презентира “Лонтано” с творби от Бен Котрел, Матиас Дорнфелд, Андрю Гилбърт, Мариола Грьонер, Ервин Кнейсл, Маркус Селг и Астрид Суркова.

Лятната програма в Центъра за съвременно изкуство, Пловдив (ЦСИ) е посветена на различни форми на Пърформанс арт, което ще премине отвъд разделителните граници на скулптурата и инсталацията, звука, вокала и танца. От 18 до 20 юни 2010 г. Центърът за съвременно изкуство ще бъде домакин на около двадесет международни и български артиста, които ще участват в интердисциплинарна плеада и като ще създадат една уникална атмосфера за артистични срещи.
Петъчната тематична вечер в ЦСИ ще започне с Елизабет Пенкер и Сузане Рогенхофер, две виенски артистки, чиято работа е посветена на изследването за възможни препокривания между езика на музиката и живописната структура. За техния пърформанс в Пловдив ще си сътрудничат със сънародника си Алберт Майър също така и със студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (AMTИИ).
С напредването на вечерта, публиката ще стане свидетел на пърформанс на младия френски изпълнител Емерик Ено, чиято музика води началото си от “формиране на глас и дихание между тишина, съприкосновения и сърцебиения, ритми и наситена маса от звуци. Той отваря път към импровизацията и остава, в този който е станал свидетел на изпълнението му, впечатлението за едно цялостно преживяване. Неподправено, поетично и крехко” (Антони Домингес, Mouvement)
Програмата ще премести ракурса си в два филма от Марина Фауст- “Транспорт” и “Паркът”. Нейната работа разказва за „спектакъл между театралност и реалност, такъв който остава дистанция, който с времето се оказва че е едно неоценимо богатство, и който не е нито живота нито неговата противоположност, а е обикновен като живота, и е обвързан с него, такъв който не го видоизменя, а го продължава.” (Стефани Моасдо)
На 19 юни, галерия “Коридор” при сдружение “Изкуство днес” ще открие изложба-инсталация на ДаДа Да Академия, група създадена преди две години във Виена като отворен колектив за артистична продукция и представяне. ДаДа Да Академия е съсредоточена върху творчески връзки между арт/ звук и поезия. За тази цел са привлечени международни художници, писатели и музиканти, които се занимават с тази тема.
За да деконструират и обновят граматиките в тези пространства, многобройните изобразителни/ лингвистични / музикални езици се развиват. Неясното заглавие на изложбата в Пловдив, „архив / ПОКАЗАН” разглежда идеята за ретроспекцията като представя нови членове, но и такива които не са членове. Галерия “Коридор” ще представи творби и проекти от Марина Фауст, Лазар Лютаков, Алберт Майър, Александър Пеев, Тамуна Ширбиладзе, Ирис Брош, Панос Пападопулос, Елизабет Пенкер, Максимилиян Праматаров, Сузане Рогенхофер, Дорота Валетинович, Селма Доборач и Аксел Щокбургер.
С “33 скици” фестивалът през уикенда ще кулминира с хореография специално направена за това място от берлинската формация ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР. Дуетът Мариола Грьонер и Гюнтнер Вилхелм се посвещават на основни въпроси отнасящи се към пространственото предназначение на хореографията, техническото учение на прецизното движение и техните междинни отражения. И като включва всичко това се сформира един нежен воал от ирония, рефракция и хумор.” (Франц Антон Крамер, Танцова платформа Дюселдорф).

Пърформансът на ВИЛХЕМ ГРЬОНЕР ще бъден последван от “Лонтано”- изложба за една нощ куратиран от Forever and a Day Büro с творби от берлински артисти като Бен Котрел, Матиас Дорнфелд, Андрю Гилбърт, Мариола Грьонер, Ервин Кнейсл, Маркус Селг и Астрид Суркова.
МЕСТА + СУБЕКТИ се осъществява с подкрепата на Гьоте-Институт България, Австрийското посолство в София и АМТИИ Пловдив.

Бърз преглед: дати / събития / артисти

Петък, 18 юни 2010 г. от 19:00 ч. – Център за съвременно изкуство, Баня Старинна
пърформанс с Елизабет Пенкер (A), Сузане Рьогенхофер (A), Марина Фауст (A/FR), Емерик Ено (FR), Алберт Майър (A) и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Събота, 19 юни 2010г. от 19:00 ч. – Галерия Коридор, ул. Константин Стоилов 36, Ст. град в Пловдив
откриване “ДаДа Да Академия архив / ПОКАЗАН” с творби от Ирис Брош, Селма Доборач, Марина Фауст, Лазар Лютаков, Алберт Майър, Продан Марков, Александър Пеев, Елизабет Пенкер, Панос Пападопулос, Максимилян Праматаров, Сузане Рогенхофер, Тамуна Ширбиладзе, Аксел Щокбургер, Дорота Валентинович.
Автър парти в artnewscafé от 21:00 ч., ул. Отец Паисий 38, Пловдив
DUB Club Виена представя DJ Суиит Зузи и джонихаваи.
Неделя, 20 юни 2010г. от 19:00 ч. – Център за съвременно изкуство, Баня Старинна формация ВИЛХЕЛМ ГРЬОНЕР (Берлин): “33 скици ”.
Forever and a Day Büro презентира “Лонтано” с творби от Бен Котрел, Матиас Дорнфелд, Андрю Гилбърт, Мариола Грьонер, Ервин Кнейсл, Маркус Селг и Астрид Суркова.

Медиен контакт: Якоб Рачек, ел. поща: jr@jakobracek.com; тел: 0896 027 628

Няма коментари: