вторник, 3 март 2009 г.

Sofia Underground performance fest 2009

Пърформансът в електричното поле: екстензии, нови медии, виртуални време-пространства и човекът в тях.

            Новите медии, промениха радикално съвременното изкуство през последните няколко десетилетия. Тиражирането на електронни образи, електронния звук, безграничната възможност за съобщаване и пребиваване във виртуални време-пространства – всичко не само бе взето на въоръжение – но и промени естетиката на изкуството, промени основата на артистичния изказ. В областта на пърформанс арта, при която живото действие е особеност на метода, художниците се снабдиха с всякакъв вид “екстензии” на електрическа, електронна и цифрова база – от най-прости устройства до свръх-технологични постижения, дехуманизирайки го до степента на киборг.

            Международният Фестивал на пърформанса Sofia Underground обявява конкурс на тема: Electric. Пърформансът в електричното поле: екстензии, нови медии, виртуални време-пространства и човекът в тях.”

Приемат се проекти от всички области на изкуството на живото действие: хепънинг, пърформанс, ситуация, sound art и т.н., които базират изразителността си на новите медии, на електрически, електронни и дигитални технологии, които рефлектират идеята за вторична време-пространствена среда на като естествено пространство на съвременния човек и артист.

            Предлагаме следните хипотетични тези, които да взаимодействат с идеите и мисленето на уважаемите кандидати:

            “Чрез електричеството деецът  разтяга своите сетива и органи. Тези неговинови патерици са в епистемологичен конфликт с първата му природа (натурното) и я променят радикално. Човекът, деецът се променя изоснови, но трудно разбираемо за себе си. Електричеството променя човешката идентичност. Човекът е почти напълно сляп за тези промени тъй като взима новите си патерици по принуда и в движение, не можейки да се види отстрани. Художникът разбира тези промени и освобождава роботизирания човек от плена на машината връщайки му човешкото. Художникът събужда способностите за осъзнаване, чрез експерименти-пробиви в областта на взаимодействието на човека с новите екстензии. Новото електро-акустично пространство прави достъпно всички времена. Художникът остава единствен техен тълкувател. Електричеството захрани изкуството и го спаси от неминуема смърт. Изкуството освобождава човека от плена в електричното поле. Електро-човекът, електрически екстензираният човек, киборгът може да се освободи от робството на новите медии само чрез изкуството.”

            Краен срок за изпращане на проектите: 30 март 2009!

Моля, изпращайте на следните адреси:

sofiaunderground@mail.bg /

ruenov@yahoo.com  - Руен Руенов / yovopanchev@yahoo.com - Йово Панчев

 

 

 

Няма коментари: