петък, 24 октомври 2014 г.

Sofia Underground - Files 2

 SOFIA UNDERGROUND
 FILES 2 / 1997 - 2014
Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня „Старинна” 
31 октомври - 10 ноември 2014г.

Откриване: 31 октомври, петък, 19 часа
с хепънинг на Добромир Иван, интервенция на Янко Велков - Янец и пърформанс на Медеа Янкова


Изложбата представя различни документални материали от фестивала през годините. Files 2 идва и като продължение на миналогодишната изложба Files 1997-2003, представяща подробно видео и фото архива на Руен Руенов, който премина в дарение на Музея за съвременно изкуство „Софийски Арсенал“.

Характерът на проявите, свързани със Sofia Underground е свободен и спонтанен, затова изложбата е по-скоро масив от образи и състояния, от въпроси и отговори, от предположения. Sofia Underground гостува на Пловдив с желанието да напомни за ролята на изкуството като присъствие, поведение, усилие и свобода, но и отговорност не само в контекста на програмата на града – Европейска столица на културата, но и по принцип.

Sofia Underground е фестивал за съвременно изкуство с легендарен статут. Основан от Руен Руенов през 1997г., той започва като реакция на социалните кризи по това време. От тогава с малки прекъсвания, фестивалът развива изявена чувствителност към обществените процеси и динамиката на художествената сцена. Темите на фестивала през последните няколко години свидетелстват как събитието рефлектира процесите в обществената ни среда - изразено в позицията на тези, които участват в него.

След възстановяването на фестивала през 2007 г., с Remember Sofia Underground, последваха и изданията:
2008. САМ / Индивидуални ритуали, жестове и образи в епохата на информационното общество; 2009. Кризисно издание;
2012. Обосновани действия / издание в памет на Руен Руенов (1958-2011);
2013. Occupy Yourself – gesamtkunstwerk;
2014. Необикновени доказателства.
Концепциите и участниците на изброените издания на фестивала могат да се намерят в самата изложба, както и на сайта sofiaunderground.com

Над изложбата работиха екипите на Studio Dauhaus и eXAF.org, със съдействието на Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня „Старинна”, помощта на наградата за съвременно българско изкуство „Гауденц Б. Руф” и АртЕкспрес 2004 ЕООД. 


АФТЪРПАРТИ: от 22 часа в клуб „Мария Луиза” 
(бул. „Мария Луиза” No15) 
Музикална селекция: YvesO
Визуална среда: част от проекта „Градът -- Екран” на eXAF.org 

През 2015 година Sofia Underground ще бъде с тема „Машини“. Тема, която обръща внимание на опозицията или сблъсъка techne/psyche като начало и изход, като среща между изкуството и човека или точно обратното. Предложения за „Машини“ ще се приемат до мeсец март 2015г. 

Няма коментари: