петък, 17 януари 2014 г.

Sofia Underground 2014 open call

2014 Open call

"Склонни сме да преживяваме живота си като участ. Очаровани сме от идеята за гарантиран провал. Зле съм, следователно съществувам. Ние сме майстори на автосаботажа, на самоурочасването. Политизираният българин търси истината в конспиративни бездни като професионалист на подозрението и докато я търси, не вярва на очите си. Не си вярваме и не се харесваме. Но най-опасни са заклетият скепсис и безпричинната умора. Подозрението за историческо изчерпване, за обреченост. Умората да бъдеш българин. Това кара българите да се разотиват – навън или в частни светове. Съгласието изглежда утопия. Как се лекува това, не знам. Може би с някакво доказателство, че можем заедно, че изобщо можем. Че избираме да продължим. Но как се постига това доказателство?"

Д-р Н. Михайлов, в. „Преса”
2013-11-30

Sofia Underground 2014 ще смени сезона и мястото на провеждане. Последните дни на март ще концентрират изяви на директното изкуство в и около Дом на културата „Средец” на ул. Кракра, няколко ъндърграунд бара и други ненатрапчиви локации.

Темата, около която се работи по селекцията на фестивала за пърформанс и гранични форми на изкуство се определя от изчерпването на конвенционалните форми за интелектуална и критическа реакция към обществените процеси. Художествения жест и позиция предлага широки интерпретативни модели, процеси и създава свой собствен дискурс за актуализираща рефлексия. Като универсален художествен модел фестивалът Sofia Underground 2014 ще се проведе под заглавие „Необикновени доказателства”.

Няма коментари: