неделя, 3 юли 2011 г.

artMUSE в Националния Политехнически Музей


Програма на събитието в Националния Политехнически Музей (ул. "Опълченска" 66) София:
15.07.2011 (петък)
11:00 - прес конференция - отворено предствяне на проекта и Европейският Кът.
23:00 - Филмови картини и звуци от Роберт Зайдел и Хайко Типелт в бар Бътчерс (ул. "Шейново" 4).
16.07.2011 (събота)
19:00 - Роберт Зайдел - преставяне на късометражни филми и документация от изложби и пърформанси.
20:00 - Роберт Зайдел и Хайко Типелт изпълняват на живо _meander.
21:00 - Аудио - визуално изпълнение на българския проект dkstrkt.
22:30 - Афтър-парти в клуб Влайкова(ул. "Цар Иван Асен II" 11).

За пръв път в музейно пространство. artMUSE е проект посветен на креативната енергия, която използва развитието на миналото за да реализира идеи за бъдещето. Целта на проекта е да съедини индустриалната история и дигиталната култура в медйиното изкуство. В artMUSE историческите ефекти се срещат със съвременните тенденции на изкуството в епохата на дигитализацията, нещо, което рядко се е случвало досега. Проекта artMUSE цели да отвори нови хоризонти за дискусии и сътрудничество между двете сфери. Подкрепя този процес, комбинирайки общото индустриално наследство с общите теми за настоящето и бъдещето. Включването на нови медии, програмиране, информатика в приложните изкуства и артистични практики е емблематично за съвременното еврпейско общество - връзката между изкуството и технологиите е отправна точка и същевременно мотор за днешните социални и културни инициативи. Интеграцията на нови медии в културния процес полага основа за развитието на най-съвременни медийни изкуства. Освен в техническото развитие, културата на "новия" потребител играе важна роля и в артистичните практики - определени начини на възприемане, естетика, интеракция с публиката и нейното участие. Това може да се разгледа като "подкуп" на днешните артистичнни процеси: значението на тяхното възприемане и рефлектиране, както и стремежа към комуникация с публиката. Изпълненията на живо, интерактивните събития, прожекциите и изложбите artMUSE са съвместна работа между:
1. LWL - Индустриален Музей Текстилен Музей в Бохолт, Германия,
2. Германски Северозападен Музей за Индустрия и Култура Нордволе в Делменхорст, Германия,
3. Национален Политехнически Музей в София, България,
4. Градски Музей в Битола, Македония,
5. Музей за Индустриална Археология и Текстил в Гент, Белгия,
6. Градска Галерия в Гданск, Полша.
В рамките на няколко дни, между 14ти и 17ти юли във всяка една от тези институции ще се случи събитие, свързано с гореспоменатите теми. Събитието, което ще се проведе в Националния Политехнически Музей в рамките на artMUSE ще бъде с главни гости немските артисти Роберт Зайдел и Хайко Типелт, които работят върху експериментални проекти в областта на новите медии, артистично изразявайки новите тенденции в общество, крепящо се на медиите.
Robert Seidel - германският артист Роберт Зайдел (1977) е започнал да следва биология, но е завършил специалността медиен дизайн в Университета-Баухаус във Ваймар. Неговите творби и арт филми са били показвани в музеи като Кралския Музей за Изящни Изкуства в Антверпен, Центъра за Медиини Изкуства ZKM в Карлсруе, Музей Вилхелм-Хак в Лудвигсхафен, МОСА в Тайпей, Арт Център Наби в Сеул, както и в много други галерии и списания, книги, телевизии и електронни носители по целия свят. Прожекции на негови творби е имало по стотици фестивали, като Арс Електроника, onedotzero и DOTMOV и са били удостоявани с много награди като Почетната Награда на KunstFilmBiennale в Кьолн. През 2011 Роберт има самостоятелна изложба в галерия Young Projects в Лос Анджелис, една 99 на 78-метрова творба върху фасадата на Арт Център Гана в Сеул, участва в груповата изложба "абстрактно объркване" в Монтабар, Улм, Гладбек и Ерфурт, както и работи над новия си експериментален филм.

Heiko Tippelt - германският композитор Хайко Типелт (1976) е работил в различни музикални формации и е основният звуков оформител на няколко късометражни филма. Заедно с партьора си Филип Хирш е работил над много музикални клипове и видео арт. Техният филм “inside” бива похвален от Питър Чунг (създател на "Аеон Флукс" и "Аниматрикс") като "един оригинален и въздействащ филм" и печели Награда за Кинематография в Германия. Тяхна е и музиката за филма на Роберт Зайдел “_grau”, който също печели награди по фестивали и е показван на стотици места. В момента Хайко Типелт живее в Лайпциг и Берлин, работейки над няколко филма.
meander - Какво е усещането да влезеш в постоянно разширяваща се система, чиято сложност надхвърля въображението ти? Как да заснемем вибриращото състояние на безпроцесното възприятие и постоянно пренаписващите се спомени? За да намери отговора Роберт Зайдел импровизира с абстрактни визуални таблети от фибри - движещи се картини от преплитащи се времеви и географски импресии, вливащи се в звуков фон, създаден на живо от различни колаборатори.

Видео фрагментите, използвани за творбата са събирани от Зайдел по време на работата му по различни проекти в Северна и Южна Америка, Европа и Азия през последните години. Те се състоят от кадри от множество локации, всеки от които има специфични текстури, движения и ритуали във връзка с природата, архитектурата или човешкото поведение. По време на изпълнението отделните визуални моменти се свързват в един "глобализиран" поток на картината, където едно място се стопява в друго без съзнателна връзка. Понякога тези движещи се картини и звукови диапазони се смесват перфектно, а понякога се отдалечават и се превръщат в нещо неочаквано. Както във филмите на Зайдел, този подход позволява на зрителя да намери личните си аудио-визуални хоризонти.
Зайдел изпълнява този проект с различни музиканти като Сам Шейкълтън (Англия), Михаел Факеш (Германия), Обйето Амарело (Бразилия), Марон (Япония) или групи като Rechenzentrum 2.0, Ensemble Contemporánea и No Accident in Paradise. Всяко изпълнение е уникално - от минималистично-лирични хорови концерти до какофонични аудио-визуални симфонии. Съвместната работа с музикант като Хайко Типелт, който е композирал звука за няколко филма на Зайдел, добавя още един слой интензивност в творбата, правейки цялото преживяване по-наситено с нови за възприятията усещания. meander е жив проект, които се развива постоянно и никога не свършва...
След изпълнението на гост артистите от българска страна ще се представи новата формация dkstrkt - аудио-визуална интерпретация на гореспоменатите теми през призмата на постоянния процес на съзнателна деконструкция на момента.

Няма коментари: