петък, 29 октомври 2010 г.

Вси 282 светии / All 282 Saints party

Вси 282 светии. Свободни хора за свободно изкуство


До-хелоинско парти в солидарност с Олег Мавроматти и за справедлив закон за чужденците в България.

29 октомври, петък, 20ч. в бар Влайкова, ул. Цар Иван Асен ІІ 1

Ако искате да изразите солидарността си с Олег Мавроматти, а и да се повеселите, елате на партито във кино Влайкова с Dj Yves O и DJ Kan Asparuh.

Костюмите са желателни, особено ако са по темата.

А тя е:

СВОБОДНИ ХОРА ЗА СВОБОДНО ИЗКУСТВО

Целта на партито е да съберем подписи в поддръжка на Мавроматти, който е преследван в Русия за изкуството си по закон 282.* и за предоставянето му на бежански или хуманитарен статут в България.

Правото на свобода на словото и изказа на художниците от всяка националност, раса, религия, пол и класа трябва да бъде защитено.Това право не може да бъде ограбвано в полза на нито една социална или политическа група. Искаме да живеем в демокрация, която е единствено гарантирана от правото на свободно споделяне и изразяване на мисли. Ако сте съгласни, елате и изразете вашето съгласие.

В контекста на България ще бъде обърнато внимание на необходимостта от подобряване на закона за пребиваване и интеграция на чужденците в България, който закон би могъл да допринесе за по-лесно разрешаване и на случая на Мавромати.

Законът, който се използва в момента е от 1972 година и не съответсва на демократичните принципи на съвременния свят и конкретно на ситуацията в нашата страна.
Увеличената миграция на хора, както и емиграцията на български граждани все повече се превръщат във фактор, според който такъв закон би трябвало да интересува всички, членове на нашето общество и данъкоплатци.

За изменения на закона (освен Европейската общност) настояват и няколко неправителствени организации, които предлагат конкретни промени.
http://lcribg.wordpress.com/2010/10/17/предложение-на-гражданското-обществ
Елате на партито за да научите повече и да полеем солидарността между творците в желанието им за по-справедлив и хуманен свят!

*
Този закон стана нарицателен за цензурата упражнявана в Русия против изкуството – съвременно, но и на възраст повече от век. Случаят на Олег не е изолиран. Най-известните творци, осъдени съвсем наскоро (посмъртно) по този закон, са писателят Лев Толстой и худжникът Виктор Васнецов. Други осъдени са бившия директор на Музея Сахаров, Юрий Самодуров и бившия директор на Третяковската галерия Андрей Ерофеев. След процеса воден срещу нея, художничката Аня Алчук се самоуби през 2008 година.
__._,_.___

Няма коментари: