понеделник, 9 юни 2008 г.

"crossing the line between music and bloodsport!"


ШУМ ⇪

Дата: 18.06.2008
Начало: 19:00
Локация: "8th Ball" (ул. "Кирил и Методий" 27)
Вход: 6 лева

За пореден път Студио Даухаус кани почитетелите на новото и нестандартното в изкуството на едно уникално по рода си събитие. Този път на фокус е експерименталният звук. Или по скоро шум. Суров аналогов, груб, непоносим, дигитално изкривен, смазващ... епитетите за ноиза са много, а хората които го понасят - толкова по-малко. Особено в нашата прегазена от джипове и далавери държава, където повечето хора са прекалено заети да се грижат за насъщния и нямат време, търпение и широчина на мирогледа за да намерят себе си в някаква подобна форма на алтернативното изкуство...което се цени все повече където и да било другаде.

Австралиецът Джъстис Йелдам ще "свири" пред българска публика за втори път. Уникалният му метод на изпълнение (правене на шум) вече му е спечелил слава и осигурил участия в целия свят. Някои от участията са записани на плочи, издадени в ограничен брой за някои от най-големите експериментал и ноиз лейбъли.

Преди вски свой "концерт" Джъстис Йелдам (известен още като Лукас Абела) се разхожда из града, в който ще "свири" и търси места с разрушени, стари сгради или строежи. Сред строителните отпадъци той намира подходящо за целите си стъкло. То е неговият инструмент. За него той залепя високочуствителен микрофон, който е свързан с контролери, висящи на кръста му. Намазвайки стъклото с лубрикант той започва да търка лицето си в него и по този начин да издава суров аналогов шум, който контролира дигитално с лаптопа си. Стъклото не остава безразлично на неговата нездравословна обсесия да го хапе и смуче . Тялото му се гърчи и изразходва много енергия, която се усеща от публиката, заедно със звука, който произвежда. Който е бил преди две години на Tyni Noise Fest в клуб Грамофон, също е бил потресен от този звук и енергия.
Някои казват, че Джъстис е тромпетист хванат в капана на двуизмерна вселена.
Ние просто ще ви препоръчаме да видите сайта му:
http://www.dualplover.com/justice.htm
или неговия май спейс:
http://www.myspace.com/justiceyeldham

От българска страна ще имаме три участника, едновременно различни (в начините, по които създават своите шумове) и безкомпромисни в своите звукови експерименти. Първи ще чуем t,b.a. Неговият стил е harsh minimalism, представянето му на живо е динамично, минималистично и преди всичко, крайно експериментално. След него на сцената ще се качат 'ветераните' Gokkun. С няколко лайва в България и участия на нойз фестивали в чужбина, те вече са твърдо заявили присъствието си, твърдо заявили са и грубия си стил. Болезнено ритмични понякога, в друг случай директен мозъчен терор, при всички положения обаче най-силното доказателство, че в България нойзът съществува. Третият проект - Havoc On Fire е създаден през 2006г. Вдъхновен е от индустрията, която ни заобикаля и от шумовете на мръсното ни ежедневие, за които сме оглушали, а всъщност изграждат нашия живот. За него това ще е дебютът на сцена, за нас една конска доза progressive live industrial.


1 коментар:

angel s. каза...

Адски добро събитие. Извинявам се само, че в промото, което ние от ODP разпространявахме да подпомогнем идеята нямаше достатъчно credits за Студио Даухаус, защото си го заслужавахте... Ама всичко беше едно бързане да наводним интернет. Следващия път, още по-голяма атака и още по-добър лайв!

Поздрави!
вайл, odp